Блог

Георги Сардарев и приказния свят на шапките 21.10.2021 16:37:35

Георги Сардарев и приказния свят на шапките

Препечатваме интервюто от сайта на Момичетата от града!:

Автор: Михаела Грънчарова

Някои хора имат специално отношение към живота. Ценностите, които смятат за важни, някак естествено минават като нишка през света на останалите, подобно на тайнствен мотив в онези сложни симфонии, сътворени от великите майстори. Такъв е и Георги Сардарев от The Hattonist

Той е главен герой от поредицата myStory powered by myPOS, в която ви срещаме с хендмейд творци, които напук на всички трудности, вярват в красивото и в смелите чудеса, каквото е изкуството. Срещнахме се с Георги, за да ни разкаже има ли неписани правила в носенето на шапки, какво го кара да килне своята шапка под закачлив ъгъл  и най-вече, за да опита да облече в думи неподправената си любов към един занаят, около който витае красиво вълшебство, защото се предава през поколение.....

Вие сте от поколение шапкари по майчина линия. Според Вас в процес на възраждане ли е този красив занаят?

Георги:От 10 години работим заедно и виждам, че през последните 2 години интересът към този позабравен занаят расте. За това спомага световният тренд, който, макар и със закъснение, вече навлиза и при нас. Откакто организираме курсове за шапкарство, вече четирима от нашите курсисти сериозно се занимават със занаята, купили са първите си калъпи и правят първите си шапки сами и излизат на пазара, което е наистина вдъхновяващо.

Кога си дадохте сметка, че това е Вашето призвание?

Георги: Преди 10 години, когато за пръв път се докоснах до филца и неговата пластичност, която дава възможност да го моделираш само с помощта на ръце и пара, се влюбих в този процес. А окончателно спечели сърцето ми блясъка в очите на първия ми клиент, който купи шапка от мен. Ежедневието се превърна от задължение в забавление, удоволствие. Оттогава постоянно експериментирам с нови материали, форми, методи, старая се всеки път да науча нещо ново от колеги, с които обменяме опит и техники, от клиенти, които имат щури поръчки. Оттогава мога да кажа, че не съм имал ден, в който да съм скучал.

Смятате ли, че съдбата има пръст във факта, че къщата, в която живеете, е била на жена, която също е правила шапки?

Георги: Харесва ми да си представям, че сме сбъднали мечтата за „Къща на шапките“ на една непозната, но все пак близка по дух жена. Тя е била много дейна и борбена, желаела е да бъде независима, затова след като построява къщата и ѝ посочват, че мястото ѝ е в кухнята, тя учи шапкарския занаят и просто бяга в Париж. Там се жени за богат лекар и така и не успява да практикува наученото. Но ето, че мечтата на майка ми да има къща в малка централна уличка, която да превърне в ателие, магазин, място за среща на изкушени от това изкуство, се превръща в реалност. Точно тук е пръстът на съдбата – това да се случи на ул. Владайска 44.

По силите ли е на един опитен шапкар да „дешифрира“ характера на човек по шапката, която носи?

Георги: Най-бързият начин човек да промени визията си, да изиграе роля, ако щете, е да сложи шапка. Всеки сложил шапка разказва нещо за себе си. И вече по вида шапка и подбора на останалите дрехи може да се разчете какъв е човекът – консервативен, смел, екстравагантен, срамежлив, дали иска да изпъкне или да се слее с тълпата.

Имате ли си любима история, вдъхновена от шапките?

Георги: Има един любопитен факт от историята на шапкарството, който е използван и в световната литература – Лудият шапкар от Алиса в страната на чудесата е именно луд, защото при процеса на обработката на филца, още от края на 18 век се е използвал живачен нитрат. Изпаренията му навлизат в кръвта,отлагат се в мозъка и предизвикват отравяне , като ефектите, които предизвикват, са характерни за персонажа от любимата ми книга. Чак през 1940 година се забранява изполването на живак във всички индустрии, включително и при производството на филц.

Каква е ролята на шапката в стила на един човек?

Георги: Освен че придава стил и завършеност на цялостния силует, правилно подбраната шапка придава класа, доза аристократизъм, а може и закачка, виц. С нея веднага ставаш забележим. А една качествена шапка винаги прави впечатление и не се забравя. Така че моят съвет е, ако искате да Ви запомнят – сложете си шапка!

Какво в ежедневието понякога Ви кара да „килнете“ шапката си под закачлив ъгъл?

Георги: Всъщност аз я килвам всеки ден. Обичам да предизвиквам усмивките на хората, с които се разминавам на улицата -  като ги видя, им отговарям и аз и знам, че денят не е минал напразно.

Как са се променили както модата, така и начинът на носене на шапката с днешна дата?

Георги: Първоначално тя е аксесоар, който е служил за защита от природните стихии.После се превръща в символ на богатство и власт. Носенето на шапки запада в края на 50-те години на миналия век, тъй като вече не е задължителна част от облеклото. Но в началото на 21 век шапката все повече набира сила като моден аксесоар с помощта на знаменитости като Jay Kay от Jamiroquai, Lady Gaga, Jenifer Lopez, Pharrell Williams и други. Със шапките, които избират да носят, те разказват истории. Благодарение на тях търсенето на персонализирани и уникални шапки расте, а това е и причината шапкарството като занаят да се възражда.

Има ли правила или модни тенденции, с които трябва да се съобразяваме, когато слагаме шапка?

Георги: Строги правила за носене на шапки у нас няма, единствено е прието мъжете да свалят шапка, когато влизат в обществена сграда или църква. Това не важи за дамите обаче. На закрито дамите трябва да са с малки шапки или фасинатори, без големи украси, за да не пречат на общуването и разминаването с другите присъстващи. Важно е да се знае, че шапката се съчетава с другите аксесоари – като чанта, шал, ръкавици и обувки и не е задължително да е в цвета на връхната ви дреха при есенно-зимните шапки.

На каква шапка да заложим, ако искаме да инжектираме доза смелост в живота си?

Георги: Ако не сте носили шапка досега, заложете на нещо по-обикновено и ежедневно – например, една филцова федора би била подходящ избор за сезона. А за повече смелост заложете на някой ярък цвят – жълто, червено, оранжево или циклама. Основно правило, когато избирате шапка, е да останете с нея за 2-3 минути и да свикнете с образа, който виждате, защото той е винаги различен. Когато свикнете да носите шапка, вече може да пробвате различни цветове и нестандартни форми, с които да се отличите.

С майка Ви посещавате много световни изложения. Какви са впечатленията Ви – шапките надмогнаха ли определението „аксесоар“?

Георги: В началото на септември бяхме на изложение в Париж за готова мода ( прет-а-порте) и там представихме нашата лятна всекидневна колекция, която следва модата в облеклото, за да бъде добро допълнение. А в Германия бяхме на най-големият специализиран шапкарски панаир, където продадохме най-екстравагантните си модели, които са т.н. „Statetement“ шапки, които са в центъра на вниманието, а облеклото е подчинено на тях. Затова мога да отговоря, че всичко зависи от случая и целта – дали шапката ще е допълнение или ще е водеща.

Какво е посланието, което искате да достигне до хората, които носят създаденото от Вас и имат отношение към шапките?

Георги: Искаме хората да са щастливи, когато носят шапките ни и да усетят любовта и майсторството, което сме вложили. Да им е комфортно и да се чустват красиви и елегантни. Носейки ги, да украсяват улиците и така да направят живота на всични нас по-красив и приятен. 

Как подхождате към безконтактните плащания, като се има предвид, че сте участник в мащабни изложения по света?

Георги: Използваме пос терминал поне от 10 години, защото това е начин да не губиш клиент, който е готов да купи. Безконтактен пос терминал притежаваме от 5 години, оттогава работим с MyPOS, защото отивахме за пръв път на панаир на шапките в Германия и това беше единственото решение да приемаме плащания с карти в чужбина – много е удобно, че може да се смени валутата на плащане.

Какви са предимствата на този вид плащания?

Георги: Предимствата са, че става лесно, бързо и в тези времена, когато хигиената е важна – безконтактно. А и на клиентите им е по-удобно така.

С какво ще ни изненадате на Mish Mash Fest – The Halloween Edition?

Георги: Ще покажем нови филцови барети с нестандартни форми, плетени ленти със воалетки и цветни, федори, подходящи за сезона

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Интервюта

Интервюта

Георги Сардарев и приказния свят на шапките

Георги Сардарев The Hattonist и приказния свят на шапките

Едно интервюто на Момичетата от града! с Автор: Михаела Грънчарова с Георги Сардарев - The Hattonist Едно интервюто на Момичетата от града! с Автор: Михаела Грънчарова с Георги Сардарев - The Hattonist 2021-10-21T16:37:36+03:00 Георги Сардарев и приказния свят на шапките

<p>Препечатваме интервюто от&nbsp;сайта на <a href="https://momichetata.com/lica/georgi-sardarev-i-prikazniya-svyat-na-sapkite?facebookShare=1&amp;utm_source=facebook&amp;utm_medium=facebook-share&amp;utm_campaign=momichetata" target="_blank" rel="noopener">Момичетата от града!:</a></p> <p>Автор:&nbsp;<a href="https://momichetata.com/author/2305/mixaela-grncarova" target="_blank" rel="noopener">Михаела Грънчарова</a></p> <p>Някои хора имат специално отношение към живота. Ценностите, които смятат за важни, някак естествено минават като нишка през света на останалите, подобно на тайнствен мотив в онези сложни симфонии, сътворени от великите майстори. Такъв е и<span>&nbsp;</span><strong>Георги Сардарев</strong><span>&nbsp;</span>от&nbsp;<a href="https://www.facebook.com/hattonist" target="_blank" rel="noopener">The Hattonist</a>.&nbsp;</p> <p>Той е главен герой от поредицата<span>&nbsp;</span><strong>myStory powered by myPOS</strong>, в която&nbsp;ви срещаме с хендмейд творци, които напук на всички трудности,&nbsp;вярват в красивото и в смелите чудеса, каквото е изкуството. Срещнахме се с Георги, за да ни разкаже има ли неписани правила в носенето на шапки, какво го кара да килне своята шапка под закачлив ъгъл&nbsp; и най-вече, за да опита да облече в думи неподправената си любов&nbsp;към един занаят, около който витае красиво вълшебство, защото&nbsp;се предава през поколение.....</p> <p><strong>Вие сте от поколение шапкари по майчина линия. Според Вас в процес на възраждане ли е този красив занаят?</strong></p> <p><strong>Георги:</strong>От 10 години работим заедно и виждам, че през последните 2 години интересът към този позабравен занаят расте. За това спомага световният тренд, който, макар и със закъснение, вече навлиза и при нас. Откакто организираме курсове за шапкарство, вече четирима от нашите курсисти сериозно се занимават със занаята, купили са първите си калъпи и правят първите си шапки сами и излизат на пазара, което е наистина вдъхновяващо.</p> <p><strong>Кога си дадохте сметка, че това е Вашето призвание?</strong></p> <p><strong>Георги:</strong><span>&nbsp;</span>Преди 10 години, когато за пръв път се докоснах до филца и неговата пластичност, която дава възможност да го моделираш само с помощта на ръце и пара, се влюбих в този процес. А окончателно спечели сърцето ми блясъка в очите на първия ми клиент, който купи шапка от мен. Ежедневието се превърна от задължение в забавление, удоволствие. Оттогава постоянно експериментирам с нови материали, форми, методи, старая се всеки път да науча нещо ново от колеги, с които обменяме опит и техники, от клиенти, които имат щури поръчки. Оттогава мога да кажа, че не съм имал ден, в който да съм скучал.</p> <p><img src="https://momichetata.com/media/source/202110/1633960728_ca207107.JPG" title="null" /></p> <p><strong>Смятате ли, че съдбата има пръст във факта, че къщата, в която живеете, е била на жена, която също е правила шапки?</strong></p> <p><strong>Георги:</strong><span>&nbsp;</span>Харесва ми да си представям, че сме сбъднали мечтата за &bdquo;Къща на шапките&ldquo; на една непозната, но все пак близка по дух жена. Тя е била много дейна и борбена, желаела е да бъде независима, затова след като построява къщата и ѝ посочват, че мястото ѝ е в кухнята, тя учи шапкарския занаят и просто бяга в Париж. Там се жени за богат лекар и така и не успява да практикува наученото. Но ето, че мечтата на майка ми да има къща в малка централна уличка, която да превърне в ателие, магазин, място за среща на изкушени от това изкуство, се превръща в реалност. Точно тук е пръстът на съдбата &ndash; това да се случи на ул. Владайска 44.</p> <p><img src="https://momichetata.com/media/source/202110/1633960753_ca207169.JPG" title="null" /></p> <p><strong>По силите ли е на един опитен шапкар да &bdquo;дешифрира&ldquo; характера на човек по шапката, която носи?</strong></p> <p><strong>Георги:</strong><span>&nbsp;</span>Най-бързият начин човек да промени визията си, да изиграе роля, ако щете, е да сложи шапка. Всеки сложил шапка разказва нещо за себе си. И вече по вида шапка и подбора на останалите дрехи може да се разчете какъв е човекът &ndash; консервативен, смел, екстравагантен, срамежлив, дали иска да изпъкне или да се слее с тълпата.</p> <p><strong>Имате ли си любима история, вдъхновена от шапките?</strong></p> <p><strong>Георги:</strong><span>&nbsp;</span>Има един любопитен факт от историята на шапкарството, който е използван и в световната литература &ndash; Лудият шапкар от Алиса в страната на чудесата е именно луд, защото при процеса на обработката на филца, още от края на 18 век се е използвал живачен нитрат. Изпаренията му навлизат в кръвта,отлагат се в мозъка и предизвикват отравяне , като ефектите, които предизвикват, са характерни за персонажа от любимата ми книга. Чак през 1940 година се забранява изполването на живак във всички индустрии, включително и при производството на филц.</p> <p><img src="https://momichetata.com/media/source/202110/1633960750_ca207159.JPG" title="null" /></p> <p><strong>Каква е ролята на шапката в стила на един човек?</strong></p> <p><strong>Георги:<span>&nbsp;</span></strong>Освен че придава стил и завършеност на цялостния силует, правилно подбраната шапка придава класа, доза аристократизъм, а може и закачка, виц. С нея веднага ставаш забележим. А една качествена шапка винаги прави впечатление и не се забравя. Така че моят съвет е, ако искате да Ви запомнят &ndash; сложете си шапка!</p> <p><strong>Какво в ежедневието понякога Ви кара да &bdquo;килнете&ldquo; шапката си под закачлив ъгъл?</strong></p> <p><strong>Георги:</strong><span>&nbsp;</span>Всъщност аз я килвам всеки ден. Обичам да предизвиквам усмивките на хората, с които се разминавам на улицата - &nbsp;като ги видя, им отговарям и аз и знам, че денят не е минал напразно.</p> <p><img src="https://momichetata.com/media/source/202110/1633960686_ca207013.JPG" title="null" /></p> <p><strong>Как са се променили както модата, така и начинът на носене на шапката с днешна дата?</strong></p> <p><strong>Георги:</strong><span>&nbsp;</span>Първоначално тя е аксесоар, който е служил за защита от природните стихии.После се превръща в символ на богатство и власт. Носенето на шапки запада в края на 50-те години на миналия век, тъй като вече не е задължителна част от облеклото. Но в началото на 21 век шапката все повече набира сила като моден аксесоар с помощта на знаменитости като Jay Kay от Jamiroquai, Lady Gaga, Jenifer Lopez, Pharrell Williams и други. Със шапките, които избират да носят, те разказват истории. Благодарение на тях търсенето на персонализирани и уникални шапки расте, а това е и причината шапкарството като занаят да се възражда.</p> <p><strong>Има ли правила или модни тенденции, с които трябва да се съобразяваме, когато слагаме шапка?</strong></p> <p><strong>Георги</strong>: Строги правила за носене на шапки у нас няма, единствено е прието мъжете да свалят шапка, когато влизат в обществена сграда или църква. Това не важи за дамите обаче. На закрито дамите трябва да са с малки шапки или фасинатори, без големи украси, за да не пречат на общуването и разминаването с другите присъстващи. Важно е да се знае, че шапката се съчетава с другите аксесоари &ndash; като чанта, шал, ръкавици и обувки и не е задължително да е в цвета на връхната ви дреха при есенно-зимните шапки.</p> <p><strong>На каква шапка да заложим, ако искаме да инжектираме доза смелост в живота си?</strong></p> <p><strong>Георги:</strong><span>&nbsp;</span>Ако не сте носили шапка досега, заложете на нещо по-обикновено и ежедневно &ndash; например, една филцова федора би била подходящ избор за сезона. А за повече смелост заложете на някой ярък цвят &ndash; жълто, червено, оранжево или циклама. Основно правило, когато избирате шапка, е да останете с нея за 2-3 минути и да свикнете с образа, който виждате, защото той е винаги различен. Когато свикнете да носите шапка, вече може да пробвате различни цветове и нестандартни форми, с които да се отличите.</p> <p><strong>С майка Ви посещавате много световни изложения. Какви са впечатленията Ви &ndash; шапките надмогнаха ли определението &bdquo;аксесоар&ldquo;?</strong></p> <p><strong>Георги:</strong><span>&nbsp;</span>В началото на септември бяхме на изложение в Париж за готова мода ( прет-а-порте) и там представихме нашата лятна всекидневна колекция, която следва модата в облеклото, за да бъде добро допълнение. А в Германия бяхме на най-големият специализиран шапкарски панаир, където продадохме най-екстравагантните си модели, които са т.н. &bdquo;Statetement&ldquo; шапки, които са в центъра на вниманието, а облеклото е подчинено на тях. Затова мога да отговоря, че всичко зависи от случая и целта &ndash; дали шапката ще е допълнение или ще е водеща.</p> <p><strong>Какво е посланието, което искате да достигне до хората, които носят създаденото от Вас и имат отношение към шапките?</strong></p> <p><strong>Георги</strong>: Искаме хората да са щастливи, когато носят шапките ни и да усетят любовта и майсторството, което сме вложили. Да им е комфортно и да се чустват красиви и елегантни. Носейки ги, да украсяват улиците и така да направят живота на всични нас по-красив и приятен.&nbsp;</p> <p><strong>Как подхождате към безконтактните плащания, като се има предвид, че сте участник в мащабни изложения по света?</strong></p> <p><strong>Георги:</strong><span>&nbsp;</span>Използваме пос терминал поне от 10 години, защото това е начин да не губиш клиент, който е готов да купи. Безконтактен пос терминал притежаваме от 5 години, оттогава работим с<span>&nbsp;</span><a href="https://www.mypos.eu/bg" target="_blank" rel="noopener">MyPOS</a>, защото отивахме за пръв път на панаир на шапките в Германия и това беше единственото решение да приемаме плащания с карти в чужбина &ndash; много е удобно, че може да се смени валутата на плащане.</p> <p><img src="https://momichetata.com/media/source/202110/1633960745_ca207148.JPG" title="null" /></p> <p><strong>Какви са предимствата на този вид плащания?</strong></p> <p><strong>Георги:<span>&nbsp;</span></strong>Предимствата са, че става лесно, бързо и в тези времена, когато хигиената е важна &ndash; безконтактно. А и на клиентите им е по-удобно така.</p> <p><strong>С какво ще ни изненадате на<span>&nbsp;</span><a href="https://www.facebook.com/mishmashfest" target="_blank" rel="noopener">Mish Mash Fest &ndash; The Halloween Edition</a>?</strong></p> <p><strong>Георги:<span>&nbsp;</span></strong>Ще покажем нови филцови барети с нестандартни форми, плетени ленти със воалетки и цветни, федори, подходящи за сезона</p>

, , ,
Сравнение на продукти

Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки